jan-hooikammer-levensverhaal-hoe mijn leven op de kop ging...

Hoe mijn leven over de kop ging

Jan Hooikammer

"De sleutel om te veranderen is gewoon DOEN!"

Ik heb in mijn leven heel wat ondernomen en meerdere banen gehad. Pas in de afgelopen 15 jaren werd ik mij bewust van mijn talenten en de belangrijke rol die ze hebben in mijn leven. Ik heb vanaf die tijd geleerd hoe krachtig het is om je volledig te focussen op je talenten. Maar ik vond dit niet altijd vanzelfsprekend en gemakkelijk. Ik neem je mee in mijn levensverhaal en vertel welke lessen ik onderweg heb geleerd. 

Hoe mijn leven over de kop ging. Hoe ik ontdekte waarom het werken vanuit talenten de basis is voor werkgeluk

Ik ben opgegroeid op een melkveebedrijf; dat betekende hard werken, een no-nonsense mentaliteit en resultaat gericht bezig zijn. 


Mijn eerste baan zocht ik in het verlengde van mijn ervaring: verkoper/adviseur van voedingsstoffen voor melkvee. Ik ben een netwerker en bouwde voort op mijn agrarische ervaring. Ik kon goed uit de voeten met mijn drijfveer om anderen van A naar B te helpen.


Maar ik was aardig eigenwijs en wilde voor mezelf beginnen. Op mijn 26e nam ik een bedrijf over in het buitenland. Ik droomde van een goedlopend bedrijf en durfde mijn droom tot leven te brengen. Helaas een avontuur dat eindigde in een faillissement. Achteraf gezien was ik wel gemotiveerd maar had ik verkeerde drijfveren. Ik ging voor snel veel geld verdienen. Maar ik had onvoldoende ervaring en wist nog niets van mijn talenten.

Ik ben een visionair en strateeg en dus zette ik alles op alles om een nieuwe carrière te starten. Ondanks mijn faillissement kreeg ik de kans om mij te bewijzen als accountmanager in het bankwezen. Toen ontdekte ik: 'Waar een wil is, is een weg.’ Mijn leidinggevende zei tegen mij: ‘Alleen dode vissen drijven met de stroom mee.’ Wat een wijsheid! Dit is een lijfspreuk van mij geworden. Ik had een geweldige uitdaging om ondernemers financieel te adviseren en aan te moedigen om hun bedrijf optimaal te ontwikkelen. Iets wat mijzelf niet was gelukt.


Na 12,5 jaar werd het weer tijd voor een nieuwe stap. In een zeer vooruitstrevende kerk, ging ik als pionierende leidinggevende met grote groepen mensen werken. Duizenden mensen mocht ik inspireren en aanmoedigen om hun dromen na te jagen en tot leven te brengen. Hier ontdekte ik de kracht van talenten. De vrijwilligers kon ik alleen in beweging krijgen en houden door aan te sluiten bij hun talenten. Salaris was voor hen geen drijfveer. Toen leerde ik ook mijn eigen talenten kennen.


Ik ontdekte ook dat verandering in gedrag mogelijk was. Door dromen op te delen in kleine stappen en vervolgens gewoon de eerste stap te zetten op hele korte termijn. De sleutel om te veranderen is gewoon doen. En tijdens het proces bijsturen op grond van groei in inzicht.

Jan Hooikammer - Vermoogen - mijn droom is zoveel mogelijk mensen leren hoe je elke dag kunt leven vanuit je talenten.

Deze ontdekkingen wilde ik met zoveel mogelijk mensen delen. Daarom startte ik eerst met  TalentDiggers. In samenwerking met Tim Meijer is hier een paar jaar geleden Vermoogen uit ontstaan.


Met Vermoogen helpen we mensen ontwikkelen vanuit hun talenten. Talenten zichtbaar maken die je hebt maar waar je je nog niet van bewust was. En deze met jou tot ontwikkeling te brengen zodat jij gaat schitteren vanuit je talenten! 


De rode lijn: je start altijd met De Talententest zodat jij je Top-, Risico- en Prikkel-talenten in beeld krijgt. Vervolgens de verdieping het in Talentengesprek of het loopbaanontwikkelprogramma De Talententraining. 

Alles kan online, live of een combinatie van beide. 

En daarmee ben ik bij mijn droom: zoveel mogelijk mensen leren hoe je elke dag kunt leven en werken met plezier. Dat je ’s morgens wakker wordt met de gedachte ‘Ik mag weer’ en niet ‘Ik moet weer’. Dat je jouw tijd en energie graag wilt investeren in werk dat waardevol is. Werk dat ook door anderen wordt gewaardeerd. 


En het is mijn droom dat dit doorwerkt in al jouw relaties. Wordt een aantrekkelijke en aanstekelijke partner, vriend, ouder en collega.

Wil je weten wat mijn talenten zijn en hoe ik ze toepas in de praktijk?