Talent is niet altijd waar je goed in bent
3 min. leestijd

Talent is niet altijd waar je goed in bent

Je talent is niet hetzelfde als de activiteit waar je goed in bent. En je zwakke punten zijn niet de dingen waar je slecht in bent. Dit lijkt in eerste instantie tegenstrijdig maar ik zal het je uitleggen.

  • Een talent maakt je sterker want het geeft energie, ook al ben je hierin nog niet competent.

  • Een zwak punt maakt je zwakker want het kost energie, ook al ben je hierin wel competent.

En dit laatste lijkt heel vreemd maar kom ik in de praktijk veel tegen. Het feit dat je ergens competent in bent geworden, zegt allereerst iets over het aantal vlieguren dat je erin hebt geïnvesteerd. Het zegt niet direct iets over je talenten. Want je kunt competent worden in een activiteit die niet past bij je talenten. Je kunt er zelfs een expert in worden.

Competentie is het vermogen om een taak met de juiste kennis en vaardigheden te verrichten. In feite staat adequaat handelen daarbij centraal.


Stel je bent een expert geworden in het produceren van beleidstukken. Je leidinggevende is heel tevreden, maar je ontdekt steeds meer dat je geniet van de fase van brainstormen, beoordelen van de context en het uitzetten van de grote lijnen. Maar het uiteindelijke schrijven en redigeren kost je steeds meer energie. Langzamerhand merk je dat hierdoor het overleg met je leidinggevende onder druk komt te staan. Je bent hier klaar mee! En je staat op het punt om een andere baan te zoeken ondanks het feit dat je geniet van het team en de sector. Het kan raadzaam zijn om eens verder te kijken, maar mijn eerste advies is: besteed het schrijven en redigeren uit of ga dit oppakken vanuit een team waarin je wel de eindverantwoordelijke bent, maar niet de uitvoerder.


 doktersassistentOf je bent een bekwame doktersassistent en je geniet van het patiëntencontact. Maar de pieken in het telefoonverkeer op de maandag kosten je steeds meer energie. Je kunt dit echter uitstekend afhandelen en iedereen is tevreden… maar aan het einde van de dag kijk je al weer uit naar het weekend. Ga dan het gesprek aan om deze stressmomenten op te lossen. Je hebt waarschijnlijk ook collega’s die van die drukke momenten juist heel veel energie krijgen.


ProgrammeurJe geniet van het programmeren maar irriteert je aan klanten die te pas en te onpas bellen. Je overweegt om op zoek te gaan naar een andere baan. Want je hebt structuur en rust nodig om je werk te doen. Je gaat zelfs twijfelen of je het programmeren nog wel wilt blijven doen. Onderzoek dan of het mogelijk is om het klantencontact uit te besteden aan een collega die hier juist van geniet. Of probeer het klantencontact te concentreren op tijdstippen die jij kunt inplannen.


Kost je baan je energie ondanks het feit dat je een expert bent in je vakgebied? Komt dit door onderdelen die je liever kwijt dan rijk bent? Of door allerlei randzaken waardoor je niet meer toekomt aan de kern van je functie?

Mensen die goed zijn in hun vakgebied – de experts – lopen meer risico om uitgeblust te raken

De kernvraag waar alles om draait is dus niet ‘Waar ben je goed in?’ maar ‘Wat geeft jouw energie?’

Waarom?

  • Een talent maakt je sterker want het geeft je energie, ook al ben je hierin nog niet competent.

  • Een zwak punt maakt je zwakker want het kost energie, ook al ben je hierin wel competent.

Daarom is het cruciaal dat jij je eigen talenten ontdekt en je hierop gaat focussen. Dit geeft jou maximale energie en je wordt beter dan een expert. Je wordt excellent! Dan is the sky the limit. Je wilt je steeds verder ontwikkelen omdat er altijd ruimte is voor groei.

Maar: Deze klus doet niemand anders voor jou! Anderen kunnen wel zeggen dat jij het beste kunt werken vanuit je talenten, maar jij bent de enige die de keuze kan maken om je hierop te focussen.

Hoe weet je of je vanuit je talenten werkt?

Ik heb 3 vragen die je hierbij kunnen helpen:Wat geeft jou energie?

  1. Voordat je iets doet, kijk je er dan echt naar uit? Zo ja, dan zegt dit iets over jouw talenten.
  2. Terwijl je iets doet, voel je dan dat je er helemaal in opgaat en gaat de tijd vliegensvlug voorbij? Zo ja, dan zegt dit iets over jouw talenten.
  3. Nadat je een activiteit hebt afgerond, heb je dan een voldaan gevoel? Zo ja, dan zegt dit iets over je talenten.

Ik schrijf bewust ‘zegt dit iets’ omdat jouw energieniveau zowel iets zegt over werken vanuit je talenten als werken vanuit jouw passie.

Mag ik je helpen om jouw talenten te ontdekken?

Ontdekken dat dit niet automatisch die activiteiten zijn waar je goed in bent.

Ga voor het Talentgesprek en je krijgt inzicht in jouw top 5 talenten. Je leert te begrijpen waarom je graag op jouw manier je werk inricht en waarom dit jou energie geeft.

Check de mogelijkheden op de website: www.vermoogen.nl

Over de schrijver
Expert talentontwikkeling, trainer en coach. Mijn passie is om mensen te leren hoe ze kunnen leven vanuit hun talenten. Zodat ze elke dag werken met meer plezier en minder stress. Zodat ze de regie nemen over hun eigen loopbaanontwikkeling. Ik ben no-nonsense en gericht op resultaat. Anderen omschrijven mij als creatief, out of te box en inspirerend.
Reactie plaatsen