Het Talentmodel

Het Talentmodel

In 7 stappen naar succes

Talentmodel - 7 stappen op weg naar succes en energie

Ontstaan en bewezen in de praktijk

Tijdens mijn jarenlange ervaring als coach ontdekte ik zeven krachtige stappen die helpen om je carrière verder te ontwikkelen. Zeven sleutels om elke dag te werken met meer plezier en minder stress.


Ik merkte dat deze zeven stappen ook afzonderlijk van elkaar werkten. Het verschil was dat er dan meestal slechts een tijdelijke verandering zichtbaar was. Werd er echter een nieuwe stap bijgevoegd, dan nam daarmee het resultaat ook toe.


Uiteindelijk is vanuit de praktijk het Talentmodel ontwikkeld: 7 krachtige, opeenvolgende stappen om grip te krijgen op je werk en je leven.


Deze 7 stappen worden ook in de psychologie erkend als sleutels tot effectieve gedragsverandering.

Het Talentmodel in het kort

In het Talentmodel gaat we uit van jouw Talent, Ervaring en Motivatie.


Als jij deze drie pijlers goed in beeld hebt en in balans houdt, word je aangemoedigd om te Dromen, je droom te gaan Leven en behaalde successen te Vieren. 


Deze 6 stappen zijn de sleutels voor de 7e stap: je komt en blijft in Beweging.

Stap 1: TALENT

Met de Talententest ontdek je wat jouw Top5-, Risico- en Prikkel-talenten zijn. Je leert je talenten herkennen in activiteiten uit je verleden, in het heden en hoe je ze kunt inzetten in je toekomst. Je wordt uitgedaagd om je te focussen op de ontplooiing van je talenten in je huidige of toekomstige baan. Werken vanuit je talenten geeft je maximale energie en leidt tot succes.

Stap 2: ERVARING

Je gaat de onschatbare rijkdom herkennen van jouw (levens)ervaring. Vooral je eerste 10 levensjaren zijn van groot belang in combinatie met je talenten. Maar ook alle activiteiten die je daarna hebt ondernomen zijn belangrijk. Je gaat deze rijkdom naar boven halen en leert hoe je hierop verder kunt bouwen. Je vult dit aan met elementen die nog onderbelicht zijn gebleven maar waar je wel talenten voor hebt. 

Stap 3: MOTIVATIE

Herken je drijfveren en je passie en ontdek waar je veel of weinig energie uit haalt.

Je leert je energiegroeiers te maximaliseren en je energievreters te minimaliseren.

Dit zijn de ingrediënten voor succes en doorzettingsvermogen op de lange termijn. Want als je weet waardoor je in je studie of werk energie krijgt, dan zal je in staat zijn om door te zetten. Ook als het even niet gemakkelijk is. Je bouwt aan een gezond doorzettingsvermogen.

Stap 4: DROMEN

Jouw droom is belangrijk! Het draagt bij aan de ontwikkeling van jezelf, maar ook van jouw omgeving. Daarom word je uitgedaagd om te gaan dromen voor de korte of voor de lange termijn. Om te gaan voor die droom die jou helemaal op het lijf geschreven is.

De droom die past bij jouw talenten, die verder bouwt op jouw ervaring en die aansluit bij jouw passie. 

Stap 5: LEVEN

Dromen moeten geleefd worden. Daarom leer je in dit thema hoe om te gaan met jouw blokkades en leer je hoe jij je droom kunt terugbrengen naar kleinere onderdelen en concrete acties. Je ontdekt de kracht van de eerste stap, het effect van deadlines en de waarde van een Persoonlijke Aanmoediger (PA)Want wil jij je leven inrichten vanuit jouw talenten en passie, dan is het een kwestie van doen!

Stap 6: VIEREN

Vieren is een krachtig middel om de weg naar je droom te versnellen en vol te houden.

Bij dit thema leer je hoe jij het Vieren als lifestyle kunt inzetten om te bereiken wat jij op je netvlies hebt. Je zet de kracht in van vrienden en een Persoonlijke Aanmoediger (PA). Veel dromen stranden door het 'halverwege dilemma'; jij leert echter hoe je dit kunt voorkomen.

Stap 7: BEWEGING

Jij staat aan het roer van je eigen leven. Jij alleen bent in staat om te kiezen hoe je reageert op de snelle veranderingen in onze samenleving. Want één ding is zeker: onze samenleving blijft continu veranderen. En door zelf in beweging te blijven, zal jij in staat zijn om hierop te reageren. In deze 7e en laatste stap leer jij hoe jij aan het roer blijft staan van je eigen loopbaan.

Hoe pas je dit toe in de praktijk?


  • Persoonlijk en teams: De 7 stappen zijn zowel toe te passen in persoonlijke coaching als in teamtrainingen. Dan noemen we stap 4 t/m 6 geen Dromen, Leven en Vieren maar gebruiken we de woorden Visie, Praktijk en Resultaat. 


  • Eén of alle thema's:  De allerbeste resultaten worden behaald als alle 7 stappen worden toegepast. Maar de stappen kunnen ook afzonderlijk worden ingezet, passend bij de persoonlijke omstandigheden of de vraag vanuit het team. 


  • Altijd de eerste stap Talent: In dat geval is het advies om in ieder geval of alleen de eerste stap te zetten: Talent. Dit is de cruciale pijler waar op een later moment altijd nog vervolgstappen aan kunnen worden toegevoegd.