Een tijdje geleden las ik een berichtje op LinkedIn van iemand die haar oude schoolrapporten weer eens had ingezien. Herkenbaar toch? Je trekt een kast of doos open om eindelijk eens te gaan opruimen, en voor je het weet zit je te midden van oude schriften, boeken en foto’s en ben je weer even helemaal terug in de tijd. Zo ook de schrijfster op LinkedIn. Toen ze de schoolrapporten doorbladerde, viel het haar op dat er op elke rapport een aantekening stond over haar ‘te gezellige’ gedrag. Ze zou ‘te veel kletsen’, ‘te veel op haar gevoel afgaan’ en haar houding zou haar later ‘in de problemen gaan brengen’.
Gelukkig hebben deze opmerkingen geen effect gehad, want dit ‘problematische’ gedrag levert haar nu veel succes op. Als communicatie-adviseur doet ze niet anders dan ‘kletsen’. En ze gaat juist op haar gevoel af, want dat klopt eigenlijk altijd. Ze schuift aan bij grote bedrijven en heeft door haar uitstekende sociale vaardigheden, een enorm netwerk opgebouwd. Kortom; juist datgene wat haar leerkrachten niet konden waarderen, bleek haar kracht, haar talent te zijn!
Talent = het aangeboren vermogen om iets goed te kunnen
En dit verhaal brengt met tot de vraag: Wat is talent eigenlijk? Ik heb het opgezocht. De Van Dale omschrijft talent als het “aangeboren vermogen om iets goed te kunnen”. Ergens talent voor hebben kan dus heel breed zijn. Bij talent wordt echter vaak gedacht aan zaken zoals goed kunnen pianospelen, prachtig kunnen tekenen, bizar goed zijn in wiskunde of zonder moeite tien vreemde talen kunnen spreken.
Talenten worden dus vaak geassocieerd met schoolvakken. Vakken die je kunt toetsen en waar je cijfers voor kunt geven. Vakken die op schoolrapporten staan. Je bent er goed in of niet. Je bent een echte Alfa of Bèta. Je bent muzikaal genie of een muzikaal drama. Je bent een creatieveling of je bakt er niets van.
Het verhaal over de schoolrapporten maakt echter duidelijk dat talent heel iets anders en veelomvattender is dan de schoolvakken die je kunt vangen in een cijfer. Talent gaat over de manier waarop jij als uniek persoon in staat bent om het leven te leven. Het gaat bij talent om de manier waarop je met uitdagingen omgaat, van welke dingen je energie krijgt en waar je gelukkig van wordt.
Talent is veel meer dan een schoolvak dat je kunt vangen in een cijfer
Want iemand die een wiskundeknobbel heeft, hoeft niet per definitie professor in de wiskunde te worden. Misschien wordt diegene wel heel ongelukkig van een baan als professor, ook al is hij of zij op papier de ultieme kandidaat. En doorgroeien naar een leidinggevende functie is niet altijd een goed idee. Als je diep van binnen geen leidinggevende bent, dan kan die functie je juist onnoemlijk veel stress en ellende opleveren. En dat heeft niets te maken met je slimheid, kundigheid of ervaring; dat heeft te maken met je unieke talenten.
Ik ken ook verhalen van mensen die geen enkel schooldiploma op zak hebben, maar nu directeur zijn van een zeer succesvol bedrijf. Op school werden ze niet uitgedaagd en moesten ze zich bezighouden met zaken die hen totaal niet interesseerden. Of hun manier van werken paste niet binnen de kaders van de school en werd dus niet gewaardeerd. Pas toen ze de vrijheid hadden om de dingen op hun eigen manier te doen, bloeiden ze op en konden ze succesvol worden. Ze konden werken vanuit hun eigen talenten.
Het gaat bij talent om de manier waarop jij met uitdagingen omgaat
Laat je dus niet om de tuin leiden door cijfers op een schoolrapport. Een rapport gaat over toetsen, over goed en fout, over slagen en falen. Een rapport zegt niets over het kind achter die cijfers. Over het feit dat een kind oog heeft voor een ander. Of altijd vol goede ideeën zit als er samen gespeeld wordt. Of iedereen weet te enthousiasmeren. Of zo nauwkeurig de opdrachten uitwerkt. Of… en ga zo maar door.
Het mooie van talenten is dat iedereen ze heeft. Je kunt er geen onvoldoendes voor halen. Op school zijn er kinderen die overal goed in lijken te zijn, ook dat is hier onmogelijk. Je kunt gewoonweg niet overal talent voor hebben. En heel belangrijk; het ene talent is niet meer of minder waard dan een ander talent.
Het ene talent is niet meer of minder waard dan een ander talent
Als je je talenten kent en goed weet te gebruiken, dan weet je hoe je je doelen zowel privé als zakelijk kunt bereiken. Je weet wat je kunt, wanneer je hulp van anderen moet inschakelen en wanneer je ‘nee’ moet zeggen. Het resultaat van dit alles? Minder stress, meer energie en (weer) meer plezier in je werk. Klinkt goed toch?
Meer weten over talentgericht leven en werken? Neem eens vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden.