Welke weg kies jij?

Moeilijke keuzes geven vaak een makkelijk leven. Makkelijke keuzes geven vaak een moeilijk leven. Maar waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Je krijgt vaak het advies om de weg te gaan van de minste weerstand. En laten we eerlijk zijn, dit is de weg die het meest voor de hand ligt, de koers in je leven die het meest makkelijk voelt.

De weg van de minste weerstand herkennen we ook in de natuur. Water stroom via de laagste punten naar beneden. Het natuurlijke verloop van een rivier gaat via de weg van de minste weerstand. Maar het kan ineens zorgen voor grote problemen. Dat hebben we ervaren in 2021 met de overstromingen in Limburg. De makkelijkste weg zorgde onverwachts voor veel schade.

Willen we dit in de toekomst voorkomen dan moeten we nu moeilijke keuzes maken die veel geld gaan kosten. Of gaan we voor de makkelijke weg en wachten we af of deze ramp zich ooit gaat herhalen? Want waarom zouden we ons druk maken over een risico dat maar eens in de zoveel tijd plaatsvindt?

Is de makkelijke keuze de beste?

De makkelijke keuzes staan voor het automatisme, voor de weg van de minste weerstand. Dat is niet altijd fout, maar je loopt een grote kans dat de gevolgen – vooral op langere termijn – negatief zijn.

Bijvoorbeeld: je hebt een opleiding in het verleden niet afgemaakt omdat je er op dat moment geen energie meer voor had. En nu ontdek je tijdens een zoektocht naar een andere baan dat het zonder de juiste kwalificaties soms heel lastig kan gaan. De keuze voor gemak in het verleden geeft je nu een moeilijker leven.

Of je loopt rond met irritatie in je relatie. De makkelijke weg is zwijgen, laten rusten en hopen dat het vanzelf beter wordt. Vervolgens laat je het doorsudderen en ga je de moeilijke keuze uit de weg: erover praten met een luisterende houding. Terwijl je weet dat je eigen tekortkomingen boven water komen.

En die momenten waarop jij je moe, lusteloos of zelfs depri voelt? Wat is er makkelijker dan op de bank te gaan zitten en je onder te dompelen in Social Media of een serie op Netflix? Terwijl de moeilijke keuze om te gaan wandelen of sporten je uiteindelijk meer voldoening geeft.

Je kunt zelf vast wel van alles bedenken waar het motto 'makkelijke keuzes geven vaak een moeilijk leven' op van toepassing is. Gaan eten of shoppen als je slecht in je vel zit, het niet oplossen van irritatie naar je ouders of kinderen, pas afwassen als je aanrecht overvol is, te lang in bed blijven liggen en 'halsoverkop' naar je werk gaan, leven van weekend naar weekend of van vakantie naar vakantie omdat je een baan hebt die je teveel energie kost.

Ook al weet je dat 'moeilijke keuzes een makkelijk leven' geven, het blijkt lastig in de praktijk. Ik kom dit regelmatig tegen bij mensen die overwegen om zich te laten coachen in hun zoektocht naar een andere invulling van hun baan of zelfs een functie bij een andere werkgever. Ze balen van hun werk, nemen dit elke dag mee naar huis maar durven niet de stap te zetten om te onderzoeken wat ze willen. Of nog spannender, het gesprek aan te gaan met hun leidinggevende.

De makkelijke keuze is gaan roddelen en klagen. Maar daar wordt je geen mooier mens van. Ook gaan je collega's zich hieraan irriteren. En in het meest extreme geval gaan ze je mijden. Niemand gaat graag om met 'beroepsmatige klagers'.

Ga  daarom eens voor de moeilijke keuze.

 

Maar hoe leer je het maken van moeilijke keuzes? 

Door gewoon te doen. En zoek daarbij hulp. Vraag eens een collega die zich heeft laten coachen. Of bel een coach en vraag vrijblijvend een kennismakingsgesprek. Als het positief bevalt dan zet je een volgende stap. Terugkijkend valt de moeilijke keuze altijd mee.

Je kunt je oefenen in het gaan van de moeilijkste weg. Zoek een uitdaging die heel veel weerstand bij je oproept en ga die uitdaging aan. De positieve ervaring die dit naderhand geeft, neem je vervolgens mee in het maken van moeilijke keuzes in je leven waar je tegenop ziet.

Zo daag ik mezelf uit om hartje winter regelmatig buiten een sprong in het water te maken. Ik blijf dan 1 tot 2 minuten in het koude water, droog me af en trek droge kleren aan. Van tevoren heb ik hier mega veel weerstand tegen, omdat het onnodig is. Het koude water wekt een enorme afkeer op. Maar juist door dit wel te doen, geniet ik na afloop van de adrenaline die nog een paar dagen in mijn lichaam zit. Dit bevordert mij om vervolgens voor andere moeilijke keuzes te gaan die uiteindelijk een makkelijk leven geven.


De weg van de weerstand.

Daarom mijn uitdaging voor jou: kies de weg van de meeste weerstand! Ga voor keuzes die nu relevant zijn in je leven zodat je bouwt aan een makkelijk leven op de lange termijn. Wil je ontdekken wie je bent, wat je kunt en wat je wilt? Durf te gaan voor de weg van de weerstand en bel voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Heb je het nodig om eerst op een andere manier te ervaren hoe jij de weg kunt gaan van de meeste weerstand? Dan daag ik je uit om samen het koude water in te gaan – een minuutje 'dippen'- en help je vervolgens bij het maken van moeilijke keuzes.

Over de schrijver
Expert talentontwikkeling, trainer en coach. Mijn passie is om mensen te leren hoe ze kunnen leven vanuit hun talenten. Zodat ze elke dag werken met meer plezier en minder stress. Zodat ze de regie nemen over hun eigen loopbaanontwikkeling. Ik ben no-nonsense en gericht op resultaat. Anderen omschrijven mij als creatief, out of te box en inspirerend.
Reactie plaatsen