Is Coaching voor Iedereen?

Coaching… Sommige mensen vinden het onnodig en zweverig, anderen zweren erbij en willen niet meer zonder. Toen ik bij mijn nieuwe werkgever terechtkwam was ik verrast toen ik een uitnodiging kreeg voor een coachtraject. De coaching zou natuurlijk bij uitstek gaan over loopbaanontwikkeling, maar als net afgestudeerde had ik nauwelijks een loopbaan om op te reflecteren. Benieuwd stortte ik me toch in deze voor mij nieuwe wereld. Is deze coaching voor mij nuttig geweest? Of was het gebrek aan werkervaring een groot struikelbrok?

Toen ik solliciteerde op mijn huidige baan was ik net een paar maanden afgestudeerd en nog een groentje op de arbeidsmarkt. Ik had weinig tot geen werkervaring en kende mezelf nog niet goed als werknemer. Ik moest het eigenlijk allemaal nog een beetje gaan ontdekken. En ontdekken deed ik. Nog voordat ik officieel bij mijn nieuwe werkgever aan de slag kon werd ik al in de wereld van coaching gegooid. Het sollicitatieproces verliep namelijk net even wat anders dan ik gewend was. Ik werd gekoppeld aan een coach die mijn talenten in beeld moest gaan brengen; ik moest een zogenoemde ‘talententest’ gaan doen. Op die manier zou het duidelijk worden of mijn profiel een match zou zijn met het bedrijf en met het team. De eerste stap was een vragenlijst waar vervolgens een persoonlijke top 5 van talenten uit zou komen. Ik bleek een brainstormer, zorger, hersteller, trainer en strijder te zijn.

De talententest gaf mij inzicht in een onzekere tijd.

Als net afgestudeerde had ik nog nauwelijks werkervaring

Mijn Talenten

Toen ik deze uitslag voor het eerst zag, herkende ik mezelf er maar tot op zekere hoogte in. De eerste 4 talenten vond ik wel treffend. Zo ben ik inderdaad ongetwijfeld een brainstormer; mijn hoofd draait overuren en ik heb altijd ideeën in overvloed. Ook ben ik overduidelijk een zorger, want ik ben altijd bereid om mensen te helpen. Ook hersteller en trainer snapte ik; een ‘fout’ is voor mij nooit het einde van de wereld en ik vind het leuk om met mensen in gesprek te gaan en ze iets bij te brengen. Maar strijder? Ik was enigszins beledigd. Dat past toch helemaal niet bij mij? Ik ben totaal niet competitief en ga competitie zelfs uit de weg. Hoe kan ik dan een strijder zijn? In mijn dagelijks leven heb ik mezelf nooit als strijder gezien, maar misschien ben ik dat op de werkvloer juist wel? Mijn gebrek aan werkervaring leverde wat vragen en twijfel op, maar dit zou snel genoeg omgezet worden in nieuwe inzichten (spoiler alert).

Verward ging ik namelijk in gesprek met coach Jan. Aan het einde van het gesprek was me een hoop duidelijk. Ik ben niet een strijder in de zin van dat ik altijd wil ‘winnen’ en daarvoor over lijken ga, maar ik ben wel graag de beste. Ik realiseerde me dat ik in mijn toekomstige functie als tekstschrijver toch ook wel graag de beste zou willen zijn. Tegelijkertijd realiseerde ik me ook dat ik het moeilijk vind om niet de beste te zijn. De reden dat ik niet bij dit talent stilgestaan had, is omdat ik er nog niet vaak genoeg mee geconfronteerd ben. Dat zal ongetwijfeld veranderen als ik eenmaal aan het werk ben. Het voelde goed om me bewust te zijn van dit ‘talent’ en de valkuilen die eraan verbonden zijn nog voordat ik écht begon aan mijn carrière bij mijn nieuwe werkgever.

Ga je voor ‘damage control’ of een onderhoudscontract?

Van Onzekerheid naar Inzicht

Tijdens het gesprek met coach Jan werd het me dus duidelijk waarom zo’n talententest heel waardevol is, juist op dit punt (het begin dus) in mijn carrière. Ik vergaarde nieuwe inzichten in mezelf en in mijn talenten. Ik ben inderdaad een strijder, maar niet op de manier die ik verwacht had. Na de talententest wist ik mijn talenten beter met elkaar te verbinden en begon ik de rode draad in mijn leven te zien. Daarom zou ik zo’n talententest aanraden, juist aan de mensen die na hun studie bruut de grote mensenwereld in geslingerd worden en geen idee hebben wat er van ze verwacht wordt. De talententest en de gesprekken met de coach gaven mij inzicht en houvast in een tijd waar ik als pas afgestudeerde toch wat onzeker was over mijn toekomst en mijn kunnen. Na de talententest had ik een duidelijker idee van wat mijn talenten en potentiële valkuilen zijn. Daardoor had ik ook inzicht in welke taken mij energie geven en welke mij juist energie kosten. Dit was voor mij waardevolle informatie die ervoor zorgde dat ik met meer vertrouwen en zekerheid kon beginnen aan mijn nieuwe baan.

OnderhoudscontractOnderhoudscontract

De conclusie die ik trek uit dit avontuur is de volgende: coaching is voor iedereen. Niet alleen voor de mensen die niet gelukkig zijn in hun werk, veel stress ervaren, of zelfs een burn-out hebben. Nee, voor iedereen. Ik had (heb) nauwelijks tot geen werkervaring, en juist daarom was deze coaching voor mij nuttig. Ik had van tevoren ook niet het gevoel een coach ‘nodig’ te hebben. Toch heb ik er veel van geleerd en die informatie had ik zeker niet willen missen. Je hoeft dus echt niet te wachten totdat je ergens tegenaan loopt voordat je begint met coaching. Wat nou als we de begeleiding van een coach niet langer zien als ‘damage control’ maar als een soort onderhoudscontract? Want soms kom je met behulp van een coach toch weer tot bepaalde inzichten die je niet had kunnen zien aankomen. Ik ben hiervoor het levende bewijs!

Meer weten?

Wil je meer weten over de Talententest en het Talentgesprek? Ben je benieuwd wat Vermoogen voor jou kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Over de schrijver
Reactie plaatsen