Talententest of Talentenpest?

Coachgesprekken, talentontwikkelingsprogramma’s, effectiviteitstrainingen….. het zijn allemaal activiteiten waar ik echt niet warm van word. Ik denk dan aan oeverloze praatsessies, geleuter over ‘vroeger’ en vooral veel praten over… ja waarover eigenlijk? En het ergste (mijn collega’s beginnen nu al te lachen) als dit gecombineerd wordt met kleurenschema’s en bijbehorende betekenissen. Kortom: veel te zweverig en niks voor mij!

Toen kwam mijn werkgever op het lumineuze idee om iedereen binnen de organisatie een talententest te laten doen. “Dat kan toch niet waar zijn?” dacht ik. Ik heb nog geprobeerd om er onderuit te komen, maar na de zoveelste herinnering heb ik toch maar ingelogd en de test gemaakt. Eerlijk gezegd waren mijn verwachtingen niet bijster hoog gespannen. Want hoe kun je uit een vragenlijst van 95 vragen duidelijkheid krijgen over je talenten? Zo gemakkelijk kan het toch echt niet zijn?

nut van talententest loopbaanontwikkeling vermoogen

Top 5 Talenten

Eerlijk is eerlijk; de uitkomst was erg herkenbaar. Ik kreeg na de test een mail met de top 5 van mijn talenten met daarbij een uitleg. Zo ben ik dus een Trainer, Brainstormer, Onderzoeker, Deskundige en Overtuiger. Hoe meer ik er over nadenk, dit klopt inderdaad aardig. Ik heb altijd 1001 ideeën (Brainstormer), ik ben altijd op zoek naar het verhaal achter het verhaal (Onderzoeker), ik vind het leuk om anderen iets te leren en ergens van te overtuigen ( Trainer en Overtuiger) en ik hou ervan om ergens ‘verstand’ van te hebben (Deskundige). Toch bleef er nog ergens een stemmetje zeggen: “Ja leuk en aardig dit, maar uiteindelijk kun je net zo lang praten totdat elk talent bij je past. En bovendien: wat heb je er eigenlijk aan om dit te weten?” Maar daar zou ik snel genoeg achter komen.

Competenties kun je aanleren; talenten niet

Talentgesprek

Bij de test hoorde namelijk ook nog een persoonlijk gesprek met een coach. Dit onderdeel had ik even over het hoofd gezien. Dus toch nog een praatsessie waar je behalve een vervelende hoofdpijn niks aan overhoudt? Gelukkig was ook dit onderdeel concreet en alles behalve zweverig. Coach Jan bleek een man met een bak aan werk- en levenservaring. Niks geen loze praatjes maar concrete, praktische vragen en opmerkingen. In dit gesprek werd mij ook duidelijk waar ik slecht op had gescoord (auw). En ook die punten zijn erg herkenbaar. Organiseren blijkt niet mijn sterkste punt (weet ik), ik ben niet sterk in beslissingen nemen (twijfelkont is mijn ‘middle name’) en ik heb niet zoveel geduld met andere mensen (klopt, stel je niet aan en ga aan het werk).

En dan de praktijk. Ik kreeg van Jan de opdracht om na te denken over de manier waarop ik mijn talenten inzet in de praktijk, zowel in werk- als privésituaties. Hij legde uit dat je energie krijgt van werkzaamheden waarbij je gebruik maakt van je talenten. Je energiebalans verandert positief. Werkzaamheden waarbij je talenten moet aanspreken waar je niet heel hoog op scoort, die kosten je juist heel veel energie. Je energiebalans verandert negatief.

Competenties

En wat blijkt? Ik trek vaak werkzaamheden naar mij toe, waar ik wat betreft de talententest niet heel hoog of zelfs laag op scoor. Het zijn talenten die ik misschien graag zou willen hebben. Iets organiseren, een strategie uitzetten, die promotor zijn…. Ik heb heel lang gedacht dat als je maar vaak genoeg iets doet, je daar uiteindelijk wel goed in wordt. Jan legde mij uit dat er een verschil is tussen competenties en talenten. Competenties kun je aanleren; talenten niet. Talenten heb je gekregen, of je ze nu leuk vindt of niet.

En dit verhaal over competenties en talenten heeft me aan het denken gezet. Want blijkbaar heb ik in de afgelopen jaren heel veel tijd en energie gestoken in werkzaamheden waar ik van nature niet heel sterk in ben, en die me uiteindelijk ook nog eens heel veel energie kosten. Waarom zou ik dat eigenlijk willen? En dat verklaart misschien ook waarom het werk mij soms zoveel energie kost. En die klussen die ik eigenlijk helemaal niet wil doen, maar waar ik het gevoel van heb dat ik ze zou moeten doen, daar moet ik echt mee gaan stoppen. Ik heb nu in ieder geval een goede reden om nee te zeggen; “Sorry jongens, ik heb er gewoon geen talent voor!”

talententest blog praktisch concreet

Verandering?

Inmiddels ben ik alweer een paar weken verder. En is er iets veranderd? Is mijn leven 180 graden gedraaid? Ja er is wel iets veranderd en nee, niet 180 graden. De verandering bij mij zit vooral in het feit dat ik veel beter inzicht heb in mijn talenten. En ik probeer vooral ook te accepteren dat ik in sommige dingen gewoon niet goed ben. Bovendien ben ik nu echt op zoek naar een manier waarop ik in werk en privé zoveel mogelijk gebruik kan maken van mijn talenten. En die klussen waar ik altijd hoofdpijn van kreeg, daar probeer ik nu echt ‘nee’ tegen te zeggen.

Sorry jongens, ik heb er gewoon geen talent voor!

Resumé; wat hebben de Talententest en het Talentgesprek mij opgeleverd? Allereerst heel veel inzicht. Inzicht in mijn persoonlijke talenten. Inzicht in zaken waar ik minder getalenteerd in ben. Inzicht in werkzaamheden die mijn energie kosten en die mij energie geven. En daarmee kan ik zowel in werk als privé aan de slag. Gewoon in de dingen die ik elke dag doe.
En hoe nu verder? Je gelooft het misschien niet, maar ik ga ook nog een vervolgtraject doen. Ik had het in ieder geval zelf nooit verwacht. Maar ik heb er zin in. Want met dit traject daar kan ik iets mee. Het is praktisch en toepaspaar op mijn dagelijks leven; zowel in werk als privé. Wordt vervolgd dus!

Meer weten?

Wil je meer weten over de Talententest en het Talentgesprek? Ben je benieuwd wat Vermoogen voor jou kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Over de schrijver
Reactie plaatsen