De kracht van eenzijdigheid

Tijdens een talentgesprek daag ik deelnemers graag uit om zich te gaan focussen op hun talenten. Want waarom zou je nog energie gaan investeren in competenties die je energie kosten? Waarom zou je willen excelleren in vaardigheden waar je toch niet echt plezier aan beleeft?

Het zou kunnen dat je met deze competenties een goed salaris kunt opbouwen. Of misschien denk je dat ze je een goede status opleveren bij je collega’s, familie of vrienden. Maar als ze je vooral veel energie kosten en ze leveren je eigenlijk geen werkplezier op; wat heb je er dan eigenlijk aan? En dat is de reden dat ik mensen stimuleer om zich vooral te richten op hun talenten. Want die geven je juist energie en werkplezier.

De kracht van eenzijdigheid in een samenwerking -zelfs papier is niet eenzijdig

Ik krijg vervolgens regelmatig de vraag: “Word ik niet te eenzijdig als ik me vooral richt op mijn talenten?” Je mag drie keer raden wat mijn reactie is: Ja en nee. Je wordt eenzijdig en als je anderen waardeert in hun talenten word je daarnaast ook nederig. Het nodigt je namelijk uit om te gaan samenwerken. Je gaat ontdekken dat een ander talenten heeft die bij jou minder aanwezig zijn. Een ander doet met alle plezier werkzaamheden die jou eigenlijk alleen maar energie kosten. En andersom; zaken waar een ander als een berg tegenop ziet, pak jij met een glimlach op.

De ontdekking dat een ander talenten heeft die jij in mindere mate bezit, kan best lastig zijn. Want durf jij zonder schroom iemand te vragen voor werk waar jij een ‘hekel’ aan hebt? Of durf jij iemand te vragen om bepaalde werkzaamheden te doen, gewoon omdat je weet dat diegene daar beter in is dan jij?

Ik heb dat echt moeten leren. Ik dacht eerst dat iedereen net als ik een hekel had aan bepaalde werkzaamheden. Maar dat bleek niet waar te zijn. Toen dat kwartje gevallen was, kwam de schaamte omdat ik blijkbaar hulp nodig had. En nu heb ik geleerd dat eenzijdigheid geen falen is, het biedt juist enorme kansen. Kansen om samen verder te komen.

Zo kreeg in juni 2019 van een goede vriend de tip om contact op te nemen met Tim. Binnen 5 minuten nadat diegene vertrokken was heb ik Tim via LinkedIn uitgenodigd voor een kop koffie. Wat ik niet wist: Tim had ook van een paar andere mensen de tip gekregen om eens kennis te maken met mij. Dus 2 weken later zit ik in Winschoten om kennis te maken. En omdat we gaan voor inhoud heeft Tim de Talententest gemaakt zodat we een mooi handvat hadden om elkaar te leren kennen.

We hebben onze talenten vervolgens naast elkaar gelegd en ontdekten de eenzijdigheid van elkaar en de uitdaging om elkaars eenzijdigheid aan te vullen. We kwamen toen tot de conclusie dat een samenwerking super krachtig zou zijn. We hebben in 3 talenten overeenkomsten. We zijn allebei Visionair, Brainstormer en Verbinder.

Maar anderzijds verschillen we ook sterk. Tim is een Promotor en Aanpasser. Hij is super flexibel en in staat om anderen enthousiast te krijgen. Ik ben een Netwerker en weet wie we waarvoor kunnen vragen en zorg als Vakman dat er kwaliteit wordt geleverd.

De kracht van eenzijdigheid in een samenwerking - samen de focus dezelfde kant op

Eenzijdig? Ja. En gelijktijdig super krachtig. Daarom zijn we gaan samenwerken omdat we het allerbeste in elkaar naar boven willen halen en anderen daarvan laten meegenieten.

Ben jij benieuwd geworden naar jouw talenten? Nieuwsgierig hoe je ze in de praktijk kunt brengen en op welke manier jij kunt groeien door samen te werken met andere talenten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op over de mogelijkheden!

Over de schrijver
Reactie plaatsen